Povestea procesului revoluţionarului Ceauşescu
Vă propun să vizionaţi un nou episod al poveştilor mele, în care voi istorisi lucruri mai puţin cunoscute despre legăturile lui Ceauşescu cu Braşovul.
Tinereţe revoluţionară
Titlul „Ceauşescu, dizident de Braşov” este puţin exagerat, având în vedere că “dizident” ar însemna, mai degrabă, o persoană cu vederi diferite de ale grupului său. Ori Ceauşescu era un june dogmatic, care citea doar broşuri de propagandă comunistă, chiar dacă scria agramat şi abia făcuse patru clase. Oricum, pentru acea vreme, părerile lui erau foarte diferite de ale majorităţii românilor. Episodul are două părţi. În prima, pe care o puteţi urmări aici, este vorba despre tinereţea revoluţionară a micului dar energicului activist bolşevic, mai puţin interesat de ucenicia de cismar decât de cărţile lui Stalin.
A intrat în partid la Braşov
Pentru cei care nu ştiu, Nicolae Ceauşescu, dictatorul României timp de un sfert de secol, a intrat în Partidul Comunist din România, chiar în Braşov. Se afla în Închisoarea Centrală a oraşului – actuala clădire care adăposteşte secţia de Patrimoniu Naţional a Muzeului Judeţean de Istorie, faţă în faţă cu Magazinul Star. Aventurile junelui Ceauşescu aveau loc în 1936, după ce fusese arestat într-o casă conspirativă din Ulmi, în apropierea oraşului Târgovişte. Făcea parte dintr-un grup condus de un spion bolşevic, Tarnowschi, trimis de Comintern să răspândească manifeste cu propagandă antinaţională.
Scandalagiu în sala de judecată
În sala de judecată a Tribunalului Militar, junele Ceauşescu a făcut scandal, protestând la deciziile magistratului, motiv pentru care, pe lângă sentinţa de doi ani închisoare a mai primit un supliment de şase luni. Aventurile lui în sala de judecată din Braşov au fost redate într-un serial TV sovietic, cu actori români, care nu a fost niciodată difuzat în România. Aşa că, despre toate aceste lucruri, precum şi despre cum a fost celebrul proces reflectat în ziarele vremii, veţi afla mai multe din povestea mea.
Va urma
În partea a doua a episodului, pe care îl veţi putea urmări săptămâna viitoare, vă veţi putea amuza cu neghiobia activiştilor de partid. Pe vremuri, la fel ca şi astăzi, rezervele de prostie ale propagandiştilor erau inepuizabile. Cincizeci de ani mai târziu, în mai 1986, cu mare pompă, face o vizită la Braşov, special pentru a revedea sala în care a fost condamnat la închisoare. Politrucii locali au făcut o groaznică greşeală. Au pregătit sală festivă într-o altă clădire. Teribil l-au mai enervat pe Ceauşescu!
Vă invit să mă ascultaţi, să vă abonaţi dacă vă place şi să daţi share şi like. Dar mai ales să comentaţi, să vă spuneţi părerile, să completaţi cu alte informaţii pe care le cunoaşteţi. Vizionare plăcută!