Video

Caragiale şi Braşovul

PARTEA I

PARTEA A II-A

Ştiaţi că lui Ion Luca Caragiale îi plăcea să se plimbe pe După Ziduri, un loc pe care-l cunoştea foarte bine din copilărie? Apoi, după promenada pe malul Graftului, distracţia lui favorită era să meargă în Piaţa Sfatului. Aici intra în vorbă cu precupeţele maghiare, cărora le imita accentul, şi nu se lăsa până nu le scotea din sărite cu întrebări cicălitoare. Ei bine, despre acestea şi despre multe alte legături ale clasicului literaturi române cu oraşul de sub Tâmpa, veţi putea afla din noul episod video al “Poveştilor Braşovului “.

Străbunicul lui Caragiale avea băcănie în Şchei

Astăzi, Ion Luca Caragiale este considerat scriitorul care a ilustrat cel mai bine în opera sa lumea miticilor din vechiul regat al României.  Totuşi, legăturile lui cu Transilvania au fost foarte puternice. Deși puțină lume știe, mama celebrului scriitor Ion Luca Caragiale, era brașoveancă. Străbunicul matern al marelui scriitor, Mihail Alexovici, un cunoscut comerciant al Brașovului secolelor XVIII- XIX, avea o băcănie în Şcheii Braşovui.

A moştenit averea unei mătuşi braşovence

Provenind dintr-o familie bună de comercianţi greci din Braşov, marele nostru dramaturg  nu a fost niciodată părăsit în timpul vieţii de spiritul de negustor al înaintașilor săi. A avut mai multe berării care au falimentat şi s-a judecat cu rudele din Braşov, timp de mai mulţi ani, pentru averea unei mătuşi. Ironia sorţii face ca astăzi chipul său să fie imprimat pe bancnota de o sută de lei. Prieten cu mai mulţi braşoveni, Caragiale a ţinut o corespondenţă  activă cu aceştia.

I s-a refuzat postul de profesor la Şaguna

Caragiale iubea Braşovul. În tinerețe, a venit cu trupa de teatru  Pascally, la Reduta, pentru reprezentaţia piesei “Răzvan şi Vidra”. Mai târziu, încercat, în repetate rânduri, să se mute aici. A solicitat chiar un post de profesor la Şaguna, dar a fost refuzat, pentru că nu avea studii la Viena sau Budapesta. Încercarea de a obţine un post de dascăl la liceul braşovean a stârnit şi un mic scandal. S-a oferit să-l susţină financiar, timp de un an, pe fiul directorului , aflat la studii la Viena. A fost refuzat public şi acuzat de tentativă de mituire.

Sicriu “pierdut” în Gara Predeal

Spre sfârşitul vieţii, cu banii din moştenirea rudei din Braşov, scriitorul şi-a permis să se mute la Berlin.  Când se întorcea în diverse vizite la Bucureşti, poposea la Braşov, fiind găzduit la Hotelul “Continental”, a cărui clădire se află încă pe strada Castelului. După moartea sa, în 1912, la Berlin, vagonul cu sicriul în care se afla trupul său a fost uitat timp de două săptămâni în Gara Predeal, la vama austro-ungară pentru că se pierduse foaia de expediție. Ca și cum Caragiale, nici după moarte, nu a dorit să se întoarcă definitiv în Regatul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *