Clădiri Piața Sfatului,  Uncategorized

Povestea casei din Piața Sfatului nr. 8 (Șirul Grâului)

Casa datează din secolul al XVI-lea, fiind remodelată după 1860. Monograma „CB” de pe parapetul metalic al balconului datează din acea perioadă, când proprietar era Carl Beldi. Casa a fost moștenită de văduva sa, Luise, apoi de fiica sa, căsătorită cu Julius Brenner von Brennerberg. Titlul nobiliar fusese primit de tatăl lui Julius, fost senator al Brașovului, pentru meritele în combaterea groaznicei epidemii de ciumă. Carl Beldi și ginerele său, Julius, erau împătimiți iubitori ai excursiilor montane, fiind printre inițiatorii „Clubului Alpin al Transilvaniei”, acum 150 de ani. Soția fratelui lui Julius, Irene, a fost o renumită violonistă a epocii.

Magazinul de la parterul casei Beldi, administrat de societatea „M. Malchers Nachfolger Johann Taflan”, înființată în 1892, oferea o mulțime de mărfuri de lux, de la porțelanuri japoneze la pahare de cristal (foto).

Înainte de al Doilea Război Mondial, în imobil a funcționat sanatoriul ginecologic al doctorului Heinrich Winkler.

Sursele documentare: „Clădirile din Piața Sfatului Brașov” de Nicolae Cornel Russu și Peter Simion (Editura Aldus, 2023); „Brașovul de altădată” de Sextil Pușcariu (Editura Dacia, 1977); „Brașovul de odinioară” de A. Căncescu și T. Mâzgăreanu (Editura Foton, 2008), colecțiile publicațiilor „Gazeta Transilvaniei” (1838-1945) și „Brassói Lapok” (1904-1940), precum și resurse internet.