Actualitate

Depozitul uriaș de deșeuri de la Rupea este în faliment. Ce se va întâmpla cu miile de tone de cauciuc? (VIDEO)

La intrarea in orasul Rupea, peisajul este dezolant. Pe marginea Drumului National 13 zac munti de anvelope, mormane uriașe de tuburi, cabluri ori materiale textile. Gard în gard cu depozitul de deșeuri sunt casele și grădinile localnicilor. Oamenii sunt disperați – vara, pe caldură, mirosul este insuportabil.

“Mai ales vara, când e căldură mare, vine un miros insuportabil. Acolo avem niște grădini. Până și merele și prunele miros a cauciuc. Și ouăle de la găini au miros, ascultați la mine!” – spune unul dintre locatarii blocului de lângă depozit. Toate ferestrele omului, chiar și balconul, sunt cu vedere spre muntele de cauciuc.

În 2014, compania care gestioneaza depozitul a luat 7,3 milioane de lei, fonduri europene, pentru un utilaj modern destinat reciclării cauciucului. Procurorii anticoruptie au descoperit că instalația nu a ajuns niciodată la Rupea. În locul ei, a fost adus un utilaj vechi și revopsit, ca să pară nou. „O butaforie” – după cum spun comisarii de mediu – care nu a funcționat mai deloc. Așadar, banii de la UE s-au cheltuit dar de reciclat, nu a reciclat nimeni nimic. Numai că, ani în șir camioanele și tir-urile au continuat să aducă aici cauciucuri care au umplut incinta până la refuz.

Unul dintre asociații firmei – Otto Bosnyak – a fost reținut vineri, pentru complicitate la fraudarea fondurilor europene. Înstanța a decis să fie plasat sub control judiciar pe durata cercetărilor În dosar mai sunt vizate și alte persoane, anunță procurorii anticorupție:

“Între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea în care era asociat și inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obține sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziționării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societății respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată. Ulterior, după mai multe „reparații și îmbunătățiri” efectuate la mai multe firme din spațiul intracomunitar, utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societății care încheiase inițial contractul de finanțare. În realitate, utilajul industrial „nou”, în valoare de 7.378.003 lei (achitați din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziționat niciodată.”

Inglodată în datorii, în 2019, compania care gestionează depozitul de la Rupea a intrat în insolventă. La sfârsitul anului trecut a rămas și fără autorizație de mediu. Administratorul judiciar declară ca planul de redresare nu a funcționat astfel că, în urmă cu o saptămăna, a fost declansată procedura de faliment. Urmează ca bunurile companiei să fie evaluate și vândute apoi la licitație. Printre ele se află si tonele de deșeuri.

 

Electra Ghiza

VIDEO