Românul care a cucerit Țara de Foc
Numele unui român este strâns legat de istoria Ţării de Foc. Este vorba de un explorator român care, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost numit „Conchistadorul Patagoniei“. Julius Popper se naşte la 15 decembrie 1857. Născut la Bucuresti, în iarna anului 1857, într-o familie de evrei înstăriţi, Popper a urmat cursurile şcolii israelite din capitală, condusă de tatăl său, Naftali Popper. Pentru că nu respecta în totalitate programa statului român, instituţia este închisă, iar acest lucru l-a împiedicat pe tânărul Popper să se înscrie mai apoi la Şcoala de Poduri, Şosele şi Mine din Bucureşti. Din aceasta cauză pleacă pentru studii în Franţa, unde urmează nu doar cursurile Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele din Paris, ci și pe cele ale Şcolii Politehnice.
Nu poate obţine cetăţenia
Obţind diploma de inginer începe să călătorească în jurul lumii, ajungand până în India, China şi Japonia. În 1881 se întoarce în ţară pentru ca să-și viziteze familia și să-și reglementeze documentele și statutul de cetățean romăn.
Este prezentat regelui Carol I la Sinaia de Vasile Urechia, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice de la acea vreme. Şi totuşi, acest lucru nu l-a ajutat să obţină statutul de cetăţean român. Deși născut la București, din părinți născuți și ei, pe meleagurile românești, pe baza disputatului articol 7 din Codul Civil, care stipula că cetățenia română va fi acordată numai locuitorilor creștini, fiind evreu, i-a fost refuzată cetățenia.
Participă la sistematizarea Havanei
Jignit şi dezamăgit, pleacă în Statele Unite, unde lucrează pentru o perioadă în New Orleans. Participă apoi la lucrările de sistematizare a Havanei, în Cuba, înainte de a se muta în Brazilia. Aici, la vârsta de 26 de ani, află de o expediţie chiliană în Ţara de Foc, în urma căreia se descoperise aur într-o regiune numită Capul Fecioarelor. Asemenea conchistadorilor spanioli de altădată, visând să cucerească fabuloasele bogății ale acestui nou „El Dorado”, pleacă la Buenos Aires
Prima expediţie
La 7 septembrie 1886, el s-a îmbarcat pe un vapor englez care venea de la Montevideo, către orașul Punta Arenas. Bagajul expediției lui Popper cuprindea instrumentar geologic, arme, aparate fotografice, o duzină de catâri, alimente, îmbrăcăminte de iarnă și câțiva cai. Grupul era format din: Julius Popper, în calitate de șef, inginer, căpitan, mineralog, cronicar al expediției și fotograf; Julius Carlson, inginer minier și metalurgist și câțiva colaboratori pe partea tehnică. La Punta Arenas (Chile), recrutează și un grup de salahori. Traversează Strâmtoarea Magellan și, după o scurtă oprire la Punta Arenas debarcă în Golful Porvenir și traversează insula, ajungând în Golful Inútil la San Sebastián, stabilindu-se în nordul golfului aflat la Oceanul Atlantic în punctul unde începe peninsula care închide golful prin partea de est. Așa cum prevăzuse, plajele atlantice ale Țării de Foc conțineau aur, într-o cantitate mai mare decât în restul Patagoniei.
Societate pentru exploatarea aurului
La 5 martie 1887, cu un discurs simplu şi direct, înarmat cu o colecție mare de fotografii, hărți, arme, ustensile indigene și mostre de nisip aurifer aduse din Țara de Foc, a trezit un interes nesperat de participare la subscripția publică de acțiuni pentru înființarea societății anonime „Compañía Anónima Lavaderos de Oro del Sur”. Odată strânse necesare exploatării aurifere şi obţinând concesiunea a terenurilor aurifere descoperite, debarcă, la sfârșitul anului 1887, în Golful San Sebastian.
El Páramo
Construiește instalații de spălare a aurului și locuințe pentru o comunitate numeroasă, punând temelia coloniei El Páramo (Pustiul) – astăzi Río Grande. Pentru a economisi forță de muncă inventează o instalație care valorifică forța valurilor. În câteva săptămâni, reușește să producă aproape un kilogram de aur pe zi. Pentru a-și proteja exploatările de asaltul aventurierilor (dezertori, puşcăriaşi evadaţi) , recrutează în anul 1888, o grupare armată de mercenari, în majoritate iugoslavi și austrieci, ale cărei uniforme sunt copiate după cele prusace.
Noi exploatări
Revine la Buenos Aires pentru a primi aprobarea de a înființa primul comisariat de poliție la San Sebastián și-l numește pe fratele său, Maxim Popper, comisar de poliție cu 12 jandarmi aflați sub ordinele sale. Revenit la El Páramo, Popper găsește așezarea abandonată. Oamenii plecaseră luând cu ei 24 kilograme de aur. Popper îi urmărește pe fugari și recuperează aurul furat. Reîncepe lucrările, extinzându-și activitatea și la alte colonii din Țara de Foc, cum ar fi Beta, Cullen și Carmen Sylva, unde înființează noi exploatări. Cum totul era sub controlul său, Popper achiziționează o ambarcațiune, „María López”, cu care explorează ținuturile necunoscute și canalele din sudul insulei.
Lupta din colonia Beta
Reîntors la El Páramo, localitate aflată pe teritoriul Argentinei, a avut o serie de înfruntări cu un alt grup de căutători de aur, veniți din zona chiliană a Țării de Foc. Împreună cu doi camarazi, le atacă tabăra punându-i pe fugă cu focuri de armă. Fugarii se retrag la Punta Arenas (Chile). Aici, pe 9 august 1888 are loc o manifestație publică în piața orașului, unde mulţimea, incitată de căutătorii de aur, cere capul lui Popper. Sprijiniţi de autoritățile chiliene, grupul atacă colonia Carmen Sylva, distrugându-i instalațiile și dându-i foc. Popper ripostează în ianuarie 1889. Altercația civilă chiliano-argentineană este cunoscută drept „lupta din colonia Beta”. Popper pune în faţa grupului său de apărători mai mulţi cai pe care se aflau manechine deghizate în soldați. După ce își irosesc muniția pe manechine, chilienii sunt atacați și puși pe fugă. Succesul lui Popper este efemer. Societatea minieră suferise deja pierderi irecuperabile şi, la sfârșitul anului, dă faliment.
Abuzurile guvernatorului
Căutătorii de aur din zona chiliană nu au fost singurii dușmani ai lui Popper: guvernatorii argentinieni locali își simțeau subminată autoritatea. Guvernatorul Félix Paz, care-și avea reședința la Ushuaia, acordă permise de exploatare a aurului și căutătorilor de aur chilieni pe teritoriile administrate de Popper, și-l amenință pe român că îl va aresta. La începutul anului 1890, Popper pleacă la Buenos Aires, denunțănd în ziarele din capitală abuzul guvernatorului. Demască în presă activitățile ilegale și imorale ale înalților funcționari din Țara de Foc, făcându-şi numeroşi duşmani. Reuşeşte, în cele din urmă, să obţină schimbarea guvernatorului, care este înlocuit de doctorul Mario Cornero.
Proiect de coloniozare
Popper prezintă Congresului argentinian un proiect de colonizare pentru indigeni. Guvernul îi acordă 80.000 hectare în Țara de Foc pentru a-și realiza proiectul. El repartizează loturi de 100 hectare la 250 familii de băștinași, adică 55.000 hectare îi rămân lui Popper. Acesta începe să construiască locuințe, biserici, să aducă alimente pe care le vinde locuitorilor. Face legi şi regulamente, îi pedepseşte pe cei care le încalcă, organizează o poliţie locală, organizează un serviciu poştal pentru care tipăreşte timbre cu iniţiala numelui său, emite chiar bani. De asemenea, înfiinţează o flotă care făcea curse periodice între El Paramo şi Punta Arenas.
Lupta cu un nou guvernator
Noul guvernator, Cornero îl acuză pe Popper de fraudă și de evaziune fiscală prin intermediul propriei emisiuni de timbre poștale. La rândul său, Popper îl atacă pe guvernator în cele mai înalte sfere politice, unde are relații importante. În cele din urmă, Mario Corner este revocat din funcție în anul 1893.
Ucigaș de indieni?
În 1893, adversarii săi organizează o campanie de denigrare . I se înscenează un process la Buenos Aires. Adversari, sprijiniţi de poveştile spuse de duşmanii din Chile, îi creează imaginea unui „ucigaş de indieni”. Acuzația se bazează aproape exclusiv pe câteva fotografii, posibil trucate. În paralel cu desfăşurarea procesului, Popper începe demersurile pentru organizarea unei expediţii la Polul Sud. Pentru a ajunge la ţărmurile Antartice îşi procură vasul „Explorador“. N-are însă timp să-şi împlinească ultimul vis şi nici nu apucă finalul indecis al procesului.
Mort la 36 de ani
Este găsit mort la 6 iunie 1893 în casa sa de pe strada Tucumán nr. 373 din Buenos Aires, la vârsta de 36 ani. Medicul oficial care a făcut autopsia a stabilit drept cauză a decesului un stop cardiac, dar dispariția lui prematură a stârnit comentarii: s-a vorbit de sinucidere și de asasinat comandat de mafia aurului sau de factori politici îngrijorați de rezultatul iminent al procesului aflat în faza sa finală.
Intrat în istorie
Corpul său este înmormântat în mausoleul familiei Ayerza; ulterior fiind mutat într-un alt loc din cimitirul La Recoleta. Există zvonuri că sarcofagul său ar fi dispărut. Institutul Argentinian de Geografie emite o rezoluție autorizând transportarea corpului neînsuflețit al lui Popper în Țara de Foc, care nu s-a concretizat.
Bulevardul principal și un mare complex comercial din cea mai sudică metropolă americană îi poartă numele.