
Povestea caselor din Piața Sfatului nr. 19 și nr. 20 (Șirul Inului)
Fațada casei de la numărul 19 datează din timpul remodelării vechii construcții de către Georg G. Stefanovitz, care deținea o agenție de intermedieri la parter și care-și deschide apoi un mic local.

În 1908, casa e cumpărată de Kenyeres Karoli, un an mai târziu ajungând în posesia firmei Schul & Morne, aparținând negustorilor evrei, Elepataki Mór și Arnold Schul.

Astăzi, în casa de la numărul 19, aici funcționează un hotel cu restaurant.
În 1883, proprietarul casei care astăzi se află la adresa Piața Sfatului, nr. 20 era Türk Gheorg. Văduva lui o vinde, în 1884, pălărierului Ollinger Georg. asociat cu Istvan Nagy, deschid un magazine de pălării (foto), dar vând casa și mută magazinul la numărul 35, pe aceeași stradă.
În final, clădirea ajunge în proprietatea familiei Schütz. În magazine se pot trimite haine la curățat sau vopsit la Viena . Și astăzi, pe frontonul casei se află monogramele S și W, care vin de la Wolfgang Schütz (foto). Numele firmei comerciale a fost Wolfgang Schütz & Fiii.
În perioada comunistă, la parterul casei a funcționat un magazine cu articole de menaj (foto).
Sursele documentare: „Clădirile din Piața Sfatului Brașov” de Nicolae Cornel Russu și Peter Simion (Editura Aldus, 2023); „Brașovul de altădată” de Sextil Pușcariu (Editura Dacia, 1977); „Brașovul de odinioară” de A. Căncescu și T. Mâzgăreanu (Editura Foton, 2008), colecțiile publicațiilor „Gazeta Transilvaniei” (1838-1945) și „Brassói Lapok” (1904-1940), precum și resurse internet.
S-ar putea să-ți placă și

O gafă de pomină a politrucilor comunişti braşoveni în faţa lui Ceauşescu
august 1, 2021
Dinastia milionarilor brașoveni Czell
ianuarie 15, 2025