Video

Buffalo Bill’s Wild West la Brasov

Ştiaţi că, în urmă cu 114 ani, celebrul cowboy  Buffalo Bill, însoţit de căpetenii indiene, a ajuns la Braşov? A dat patru reprezentaţii cu circul său pe un teren din Blumăna.  Era într-un turneu european, care l-a dus până la marginile Imperiului Austro-Ungar, iar braşovenii auziseră de mult despre aventurile lui.

Personaj celebru

De atunci, de-a lungul timpului, s-au făcut nenumărate filme despre viaţa lui aventuroasă, fiind interpretat de actori celebri, de la Gary Cooper, la Paul Newman. Iscusinţa sa de a călării, de a nimeri  divese ţinte cu pistoalele sale cu pat de fildeş, precum şi costumaţia sa inedită sunt astăzi o legendă neuitată.

Un cowboy celebru la poalele Tâmpei

Puţină lume ştie însă că celebrul vânător de bizoni şi-a arătat toate aceste talente într-un spectacol grandios, chiar la poalele Tâmpei. Show-ul cu numere senzaţionale, de la atacarea diligenţei, la scalparea unei căpetenii indiene şi chiar trageri la ţintă cu gloanţe adevărate, s-a desfăşurat în locul numit Livada lui Trausch, unde astăzi se află Spitalul Mârzescu. Pentru sosirea trupei la Braşov a fost nevoie de o întreagă garnitură de tren.

Spectacol  de neuitat

Zilele acelea, de la începutul secolului XX, când indieni cu coifuri mari de pene şi cowboy cu pălării cu boruri mari se plimbau prin Piaţa Sfatului, au rămas în amintirea generaţiilor următoare în diverse scrieri.   Ziarele vremii, Gazeta de Transilvania, Brassoi Lapok şi Kronstädter Zeitung au relatat pe larg despre reprezentaţiile dată de trupa americană. Celebrul cărturar Sextil Puşcariu îşi aminteşte în monografia “Braşovul de altădată” cum a văzut, copil fiind, grandiosul spectacol.

Istoria completă cu indieni, cowboy neînfricaţi, pistolari iscusiţi şi cai nărăvaşi o puteţi viziona în filmul din seria “Poveştile Braşovului”.