Clădiri Piața Sfatului,  Uncategorized

Povestea casei din Piața Sfatului nr. 11 (Șirul Florilor)

Nucleul clădirii datează din secolul XVII, proprietar fiind municipalitatea orașului. Din 1891, aici s-a aflat sediul Poliției. În partea dreaptă se afla una dintre fântânile octogonale cu grilaj de fier, existente în piață, în secolul al XIX-lea.

Locul în care se afla fântâna

Parterul a fost închiriat negustorului Kalenda Armin Geza. Conform Registrului Comerțului din Budapesta, A.G. Kalenda era o firmă individuală de comerț din Brașov, fiind foarte posibil ca magazinul să fi vândut obiecte de galanterie. În 1890, Armin Kalenda a fost printre primii antreprenori care și-a amenajat o vitrină mare de sticlă, până atunci, magazinele având spații de expunere înguste, doar de mărimea unei uși.

Sus – reclamă a firmei AG Kalenda din „Gazeta Transilvaniei” din 23decembrie1899. Jos – extras din Registrul Comerțului Budapesta publicat în „Központi Értesítő” din 20 septembrie 1891.

Pentru câțiva ani, până la începutul secolului XX, magazinul este preluat de socitatea „Brüder Zeidner”, înfiintata la 1 septembrie 1893; de frații Traugott și Károly Zeidner, împreună cu Ede Orendi, comercianți de ceramică, sticlă, porțelan și mercerie, precum și aur și argintărie gata confecţionate. În 1901, magazinul aparține firmei Depner & Hoth, care comercializează „confecțiuni de dame”.

Reclamă apărută în „Gazeta Transilvaniei” din 3 octombrie 1901.

După 1930, aici a fost deschis un magazin de Ion Munteanu cu brand-ul „Luca P. Niculescu”. Comerciantul bucureștean Luca P. Niculescu își făcuse o mare faimă în piața brașoveană, având două depozite en-gros de stofe pe străzile Porții și Neagră.

Sursele documentare: „Clădirile din Piața Sfatului Brașov” de Nicolae Cornel Russu și Peter Simion (Editura Aldus, 2023); „Brașovul de altădată” de Sextil Pușcariu (Editura Dacia, 1977); „Brașovul de odinioară” de A. Căncescu și T. Mâzgăreanu (Editura Foton, 2008), colecțiile publicațiilor „Gazeta Transilvaniei” (1838-1945) și „Brassói Lapok” (1904-1940), precum și resurse internet.